Stress: Dit is waarom massage helpt bij stress

,
wat is stress

Bij langdurige stress kan er schade ontstaan in je lichaam. Massage helpt de stress in je lijf verminderen. Stress is als eerste voelbaar in je lijf. Je lijf laat zich niet van de wijs brengen, door je hoofd. Bewust of onbewust maken wij ons te druk over van alles. Je lijf reageert hierop.

De gevolgen zijn o.a.: gespannen spieren, hoofdpijn, pijn in je buik, onrustig gevoel in je lijf. Je lijf geeft allerlei signalen dat er iets niet goed is.

Massage helpt bij stress

klassieke massage

Massage heeft een positief effect op stress en vermindert de stressklachten. Ik masseer vanuit een holistische mensbeeld. Dat betekent dat je hoofd en lijf elkaar beïnvloeden en één geheel vormen. Dit is niets zweverigs of spiritueels, gewoon down-to-earth. Zo ontstaat er ruimte en ontspanning voor lichaam en geest.

Minder stress-hormoon in je lijf

Bij stress maakt je lichaam o.a. het hormoon cortisol aan. Cortisol wordt ook wel het stress-hormoon genoemd. Cortisol heeft als functie om extra energie vrij te maken voor een stressvolle situaties, waarbij je moet vechten of vluchten (overleven dus). Alleen wij hoeven vaak niet letterlijk vluchten of vechten voor ons leven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een massage positief effect heeft op de cortisol spiegel in je bloed. Je lichaam kan zich weer herstellen en ontspannen als cortisol spiegel weer normaal is.

Hoe helpt massage bij stress?

Bij een aandachtig en liefdevolle aanraking zoals bij een massage komen verschillende nuttige hormonen vrij. Deze stoffen hebben een positief effect op je fysieke en psychische problemen door stress. De volgende stoffen remmen stress-gerelateerde klachten:

  • Oxytocine (knuffelhormoon)
    Dit stofje geeft je een geborgen en veilig gevoel. Oxytocine heeft ook invloed op je fysieke processen: het verlaagt de hartslag en bloeddruk, ontspant de spieren, verbetert doorbloeding van de organen en spijsvertering. Eigenlijk alles wat cortisol heeft onderdrukt.
  • Dopamine (gelukshormoon)
    Dit hormoon bevordert het genotsgevoel en draagt bij een gelukkig gevoel. Een tekort aan dopamine veroorzaakt vermoeidheid, lusteloosheid.
  • Endorfine (pijnstillers)
    Sporters ervaren regelmatig een ‘high’ of roesachtig gevoel. Dit komt door de endorfines die vrijkomen. Endorfine werkt pijn verlagend en draagt bij een euforisch of roesachtig gevoel.

Zo kan massage bijdragen om de vicieuze cirkel van stress en zorgen rondom stressklachten te doorbreken. Onderga je regelmatig een massage dan zullen de positieve effecten zoals ik hier beschrijf weken lang aan kunnen houden.

Rust in je hoofd en ontspanning

Niet alleen de oxytocine en andere hormonen hebben effect op de stress door een massage. Masseren brengt je aandacht van je (drukke) hoofd af. Je aandacht gaat meer naar je gevoel en minder naar je ‘denkgeest’ of gedachten in je hoofd. De verschillende hormonen zorgen ervoor dat je hersenen op een ander niveau gaan werken. Bij een holistische massage ben je meer bewust van je hele lichaam. Na afloop van een massage vertellen cliënten hoe stil het in hun hoofd is geworden en ontspannen voelen.

Bewustwording begin van verandering

Massage heeft ook een positief effect op jezelf. Bewust worden van je gevoel tijdens een massage geeft vaak inzicht hoe jij in je vel zit. Je kan zo jezelf accepteren en zonder oordeel naar jezelf kijken. Dit zijn eerste stappen voor verandering en genezing van je stress. Je lichaam en geest komen zo weer in balans, waardoor je minder je klachten ervaart. Je kan zo makkelijker je stress los laten en vrijer voelen.  Over bewustwording en massage kan je hier meer lezen.

Uit onderzoek is gebleken dat de houding van de masseur essentieel is. De open, accepterende, respectvolle en invoelende wijze van masseren, wordt gevoeld door cliënten. Op deze wijze masseer ik ook, zoals ik op mijn opleiding bij Holos Academie Massagetherapie heb geleerd.

Burn-out?

In het algemeen is bekend dat chronische stress kan leiden tot burn-out. In deze fase ben jij fysiek en emotioneel uitgeput. Ook hier kan massage bijdragen aan herstel. Hier lees hoe dit zit.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] stress. De pijnlijke en gespannen spieren als gevolg van langdurige aanhoudende prikkels hebben een andere aanpak […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.